Toprağın çileğe elverişli hale getirilip, damlama ve malçlama işlemlerinden sonra özenle yetiştirdiğimiz çilek fidelerinin dikilip teslim edilmesi.
Toprak Hazırlama
Dikilecek toprak kumsal ise 4-6 ton, normal topraklarda 3-4 ton yanmış çiftlik gübresi, toprak tahlilinden sonra ve dikimden önce 30-35 kg/da azot, fosfor ve potas içeren kompoze gübre verilmelidir. Gübrelemeden sonra, toprak işlenerek gübrenin toprağa karışması sağlanmalıdır. Toprak işlendikten sonra gerekiyorsa toprak fümigasyonu yapılmalıdır. Toprak iyice işlendikten sonra dikim yastıkları hazırlanmalıdır.
Malçlama
Çilek üretim alanının plastik, saman, kuru ot v.s. ile örtülmesine “ malçlama ” denir. Malçlama ile; Ot kontrolü, Sulama aralığının uzatılması, Meyvelerin temiz kalması, Meyvelerde daha az meyve çürüklüğü ( Botrytis ) görülür. En pratik malçlama plastik malç ile yapılmaktadır. Dikim yastıkları hazırlanırken elde mevcut plastiğin genişliği dikkate alınmalıdır. Kullanılacak plastik mutlaka güneş ışınlarına dayanıklı (UV katkılı) olmalıdır.
Fide Dikimi
Hazırlanan masuraların yükseklikleri 25-40 cm arasındadır. Plastik örtü serilir. İki yanından toprağın içine sokulup bastırılır. Fidelerin dikileceği yerler 40×80 cm kesilir ya da 6 cm çapında delik açılır. Çilek fideleri buralardan plantuvar (fide dikim kazığı) yardımı ile toprağa dikilir. Bitkinin kökleri toprakta ve plastik örtünün altında; yaprak, çiçek ve meyveleri de örtünün üstünde gelişir.